Buizen, zowel voorversterker als eindversteker buizen slijten! - ITamps Guitars amplified!

Gitaar versterker reparatie en modificatie.
Ga naar de inhoud
Audio buizen slijten !
Algemeen:
Stel je plaatst nieuwe buizen in je versterker, biast de versterker goed en zet hem op zolder neer voor een aantal jaar, dan zullen jouw nieuwe buizen nauwelijks slijten.
Zet je dan je versterker weer eens na jaren aan, dan zullen (de rest van de componenten daar gelaten) de buizen het nog prima doen.
Ze slijten dan dus nauwelijks!

Stel je plaatst nieuwe buizen in je versterker, biast de versterker goed en gaat er vanaf dat moment elke dag minstens een uur intensief mee spelen (oefenen, repeteren, zacht spelen of hardspelen).
Dan zullen je buizen (allemaal voor- en eindbuizen) slijten.
Als je dit volhoudt, dan zul je ongeveer 2 jaar zonder merkbare verandering van geluid kunnen blijven spelen, oefenen, etc...
Maar:
Stel dat je altijd op flink vermogen speelt of oefent, dan zal die tijd korter zijn. Als je altijd zacht speelt, zal die tijd langer zijn.
Het gebruik van een eventuele "standby" schakelaar (schakelt doorgaans de hoge spanning van de buizen aan of uit), zal niet veel uitmaken.
De opwarm tijd vĂ²or je de standby in operate stand zet, is veel belangrijker.

Probleem:
We hebben alleen een probleem.
Als bassist of gitarist hebben we vaak 1 versterker, waar we het meest over spelen.
Dat de buizen slijten, gaat dan behoorlijk ongemerkt. En dat is het probleem. Daarbij komt nog dat we ook nog wel eens geluid moe zijn.

Hoe merken we dat de buizen aan vervanging toe zijn:
Als we daadwerkelijk gaan merken, dat het geluid dunner, neuziger, meer brom, knisperen, minder dynamiek, levenloos, meer ruis, steeds maar weer volume aanpassen, omdat het net lijkt dat de rest van de band steeds luider speelt, slecht door de bandmix heen te prikken,
dan kun je stellen dat jouw buizen aan vervanging toe zijn.
Je kan en mag natuurlijk ten alle tijden je buizen vervangen als ze nog niet zijn versleten, om eens wat uit te proberen!

Terug naar de inhoud